Luchtreiniger slaapkamer

Hoe een geschikte luchtreiniger voor in de slaapkamer te kiezen? Wat zijn de beste modellen? Daar gaan we onder ander op dit blog op in. Ook delen we onze eigen ervaringen.

Wist je dat de kwaliteit van de lucht in de slaapkamer van invloed is op jouw slaap. Stoffen die luchtverontreinigend zijn zoals schimmel en stof kunnen zorgen dat de slaap nadelig beïnvloed wordt. Ook bij problemen met ademhaling, astma of bij allergieën zoals hooikoorts heeft zo’n apparaat nut. Daarom is het zeker aan te raden een luchtreiniger voor in de slaapkamer aan te schaffen. De beste luchtreiniger werkt effectief is stil en maakt jouw leven comfortabeler.

Gezondheidseffecten – allergieën – astma

Als jij continu ademt in een ruimte die slecht geventileerd is kan dit effecten hebben op jouw gezondheid voor de kortere en langere termijn.

Een groot gedeelte van ons leven brengen we door in de slaapkamer. 1/3e van jouw leven slaap je gemiddeld. Een luchtreiniger in de slaapkamer kan je beschermen tegen diverse luchtwegaandoeningen:
Astma
Allergieën
Hooikoorts
Schimmels
Verontreinigende stoffen
Bacteriën
Virussen in de lucht

Onze ervaringen na het aanschaffen van een luchtreiniger en deze in de slaapkamer geplaatst te hebben zijn positief.

luchtreiniger slaapkamer

Slaapkamer luchtreiniger – Waar op letten

Waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een luchtreiniger voor in de slaapkamer? Bepaalde specificaties zijn belangrijk bij de slaapkamer modellen.

HEPA

Zo is het belangrijk dat de filter van HEPA is. HEPA is de beste filter die er te krijgen is met een effectiviteit van 99,97%. Dit staat voor High-Efficiency Particulate Air.

Slaapstand (stil apparaat)

Het geluid wat een luchtreiniger voor in de slaapkamer maakt, is een andere specificatie waar je op wil letten.Je wil natuurlijk het liefst een zo stil mogelijk model. Kijk daarvoor naar modellen die een slaapstand bevatten. Dan gaan ze werken op een zeer laag geluidsniveau waardoor jouw slaap niet onderbroken wordt. Kijk hiervoor naar het aantal decibel. Dit geeft het geluidsniveau aan en hoe stil het model kan werken.

Lichten

Als de slaapkamer luchtreiniger een slaapstand heeft, zal deze niet alleen stil zijn, maar ook weinig licht geven. De LED lampjes op het apparaat gaan dan uit. Zo heb je geen last van flikkerende lampjes tijdens het slapen.

Ruimtecapaciteit

De slaapkamer luchtreiniger heeft een maximale capaciteit aan ruimte die hij kan reinigen. Check of de maximale capaciteit past in jouw slaapkamer. Als jouw slaapkamer kleiner is dan de luchtreiniger aan kan, is dit geen probleem. Dan zal de reiniger de lucht vaker schoonmaken.

Certificaat

Let op of de luchtreiniger die jij voorhanden hebt voor de slaapkamer, gecertificeerd is. Dat betekent dat ze zijn erkend en getest door bekende instanties die onafhankelijk een oordeel hebben geveld. Bekende instanties zijn ECARF of ALLERGY. Met dit certificaat weet je zeker dat de luchtreiniger die jij voor ogen hebt voor jouw slaapkamer getest is.

Formaat (kleine of grote slaapkamer)

Als jij een kleine slaapkamer hebt wil je niet een luchtreiniger die teveel ruimte beslaat. Een groot apparaat gaat ten koste van de schaars beschikbare ruimte. Let dus op de afmetingen.

slaapkamer luchtreiniger

Ontwerp

Het oog wil ook wat. Vind je wit, grijs of zwart mooier. Houd je van een futuristische design of een simpel design. Het ontwerp voor de luchtreiniger in jouw slaapkamer moet in de smaak vallen.

Voordelen slaapkamer luchtreiniger

Er zijn diverse voordelen om een luchtreiniger aan te schaffen voor in de slaapkamer.

Veel tijd in de slaapkamer

De luchtreiniger kan het beste worden gebruikt in de kamer waar jij het meeste tijd doorbrengt, vaak is dit de slaapkamer. Een gemiddeld mens brengt veel tijd door in de slaapkamer. Zo ervaar je continue schone lucht tijdens bijvoorbeeld het slapen en heb je meer baat bij de korte en langetermijneffecten van zo’n apparaat.

Slaapkamer gevuld met allergenen en VOC’s.

Of een slaapkamer nu klein of groot is, dit is vaak een broedplaats voor allergenen als pollen, huisstofmijt en schimmelsporen. Een goede luchtreiniger voor in de slaapkamer zorgt ervoor dat jij rustig kan slapen. Vervelende symptomen worden geëlimineerd. Dit is vooral merkbaar als je last hebt van allergieën of astma. Vergeet ook niet de VOC’s.

Vreemde geuren in slaapkamer

In de slaapkamer kan na verloop van tijd een vreemde geur ontstaan. Dit kan komen door:
Ouderdom huis
Vochtigheid
Oudere meubels
Rooklucht van sigaretten

Het koolstoffilter wat in de luchtreiniger zit kan deze geuren uit de slaapkamer halen en verversen.

Snurken

Slaapkamer luchtreinigers kunnen helpen bij snurken. Een van de grootste oorzaken van snurken zijn allergenen. Deze zorgen voor een neus die verstopt is wat resulteert in snurken. Door de allergenen weg te halen zal het snurken verminderen.

Beste Luchtreiniger slaapkamer kopen

Een luchtreiniger voor in de slaapkamer kopen? Kijk eens bij een van de volgende beste webshops:
Amazon
Bol.com
Coolblue

Waar de luchtreiniger in de slaapkamer plaatsen?

De luchtreiniger dien je te plaatsen op een stabiel oppervlak in de slaapkamer. Denk bijvoorbeeld aan de vloer of op een nachtkast. Zorg dat het apparaat 20 tot 30 centimeter vrij staat van de muren. Zo kan de luchtstroom maximaal verplaatst worden en kan het apparaat zijn werk doen. Plaats de luchtreiniger nooit in de hoeken maar op een zo centraal mogelijke plek.

Ervaringen / Vragen luchtreiniger slaapkamer?

Mocht je vragen hebben over het aanschaffen van een luchtreiniger voor in de slaapkamer, kan je altijd mailen naar info@luchtreinigerblog.nl. Ook voor algemene vragen over luchtreinigers bij allergieën, rook, een aanbieding die je hebt gezien of andere vragen helpen we je graag. We hebben diverse modellen getest en ervaringen opgedaan over dit product.