Ioniserende luchtreiniger

In dit artikel alles over de ioniserende luchtreiniger. Mensen maken zich vaak zorgen over de luchtkwaliteit buitenshuis. Maar hoe zit het met de luchtkwaliteit in binnenruimtes, zoals jouw werk of huis? In de lucht zwevende deeltjes zoals stof, toxines en ziektekiemen kunnen leiden tot een slechte kwaliteit van de binnenlucht. Dit kan uw ademhaling beïnvloeden en na verloop van tijd leiden tot ongewenste gezondheidseffecten. Het kan ook bestaande aandoeningen zoals astma verergeren. Als je geïnteresseerd bent in het reinigen van de lucht binnenshuis, kan je je afvragen of ionisatoren het werk zullen doen. Ionisatoren zijn apparaten die bepaalde deeltjes in de lucht verwijderen met behulp van negatieve ionen. Het doel van een ioniserende luchtreiniger is om luchtdeeltjes te helpen bezinken en verzamelen uit de lucht. 

Wat doet een luchtreiniger met ionisator?

Ioniserende luchtreinigers vertrouwen op de chemische eigenschappen van ionen. Een ion is een negatief of positief geladen deeltje. Lucht ionisatoren creëren negatieve ionen met behulp van elektriciteit en lozen deze vervolgens in de lucht. Deze negatieve ionen hechten zich aan positief geladen deeltjes in de kamer, zoals stof, bacteriën, pollen, rook, en andere allergenen. De positief geladen deeltjes en de negatieve ionen hechten zich aan elkaar tot dichte vuildeeltjes die niet in de lucht kunnen zweven. Deze zwaardere vuildeeltjes vallen op de grond en wachten om op een later tijdstip te worden opgeveegd. Sommige deeltjes kunnen op andere oppervlakken in de kamer vallen, zoals televisieschermen, computers, aanrechten en sofa’s. Huiseigenaren kunnen deze oppervlakken gemakkelijk schoonmaken door ze af te stoffen of af te vegen met een doek. Een luchtreiniger met ionisator kent enkele voordelen. Deze bespreken we in de volgende alinea.

ioniserende luchtreiniger

Voordelen luchtreiniger met ionisator

Een ioniserende luchtreiniger zuivert de lucht in een ruimte door het elektrisch opladen van luchtmoleculen. Veel luchtreinigers gebruiken ventilatoren en filters om verontreinigingen uit de lucht te verwijderen. Lucht ionisatoren gebruiken ionen om deeltjes, microben, en geuren uit de lucht te verwijderen. Ioniserende luchtreinigers maken de lucht in een kamer gezonder voor mensen om in te ademen, vooral voor mensen die lijden aan allergieën, astma, en andere aandoeningen aan de luchtwegen.

Doden ionisatoren virussen?

Een wetenschappelijk onderzoek vond dat negatieve ionen uit de ioniserende luchtreiniger de groei van virussen kunnen stoppen. Een ander wetenschappelijk onderzoek uit 2020 ontdekte dat ozon, dat wordt geproduceerd door ionisatoren, virussen in de lucht en op oppervlakken kan inactiveren. Ozon is een kleurloos gas dat wordt gevormd wanneer ionen andere deeltjes opladen. Het inactiveert virussen door hun genetisch materiaal en membranen te beschadigen. Als reactie op de COVID-19 pandemie zijn mensen ioniserende luchtreinigers gaan installeren in kantoren en restaurants. De bedoeling is de luchtkwaliteit te verbeteren en het niveau van SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, te verlagen.

Voordelen van het gebruik van een ionisator 

Ioniserende luchtreinigers gebruiken negatieve ionen om kleine deeltjes in de lucht te verwijderen. Dit kan helpen geurtjes te verminderen en de lucht frisser te laten lijken. Ook kan het helpen met:

  • Virussen, bacteriën en schimmelsoorten te remmen
  • Stress te verminderen
  • Slaappatronen te reguleren
  • De immuun functie te verhogen
  • De stemming te ondersteunen

Nadelen van het gebruik van een ioniserende luchtreiniger

Ondanks de potentiële voordelen van het gebruik van een luchtreiniger met ionisator, heeft het apparaat ook enkele nadelen. Het is belangrijk om deze risico’s in gedachten te houden voordat u een ionisator aanschaft. Hier zijn enkele nadelen:

  • Ondoeltreffend bij astma en allergieën
  • Ioniserende luchtreinigers zijn niet in staat om grote deeltjes uit de lucht te verwijderen, waaronder de deeltjes die astma en allergie symptomen veroorzaken.
  • Het gebruik van een ionisator kan niet nuttig zijn als u astma of allergieën heeft.
luchtreiniger ionisator

Ondoeltreffend voor geuren en gassen

Ioniserende luchtreinigers vernietigen geen geuren en gassen, waaronder vluchtige organische stoffen (VOC’s). VOC’s komen vrij uit producten zoals verf, schoonmaakmiddelen en lijm. VOC’s worden beschouwd als verontreinigende stoffen binnenshuis en kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Helaas zijn luchtreinigers met ionisatoren niet doeltreffend om VOC’s in de lucht te verminderen.

Luchtreiniger met ionisator kopen

Bekijk hier de webshops waar je een kwalitatieve luchtreiniger met ionisator kunt kopen
Coolblue
Amazon
– Bol.com

Voor vragen over aanschaf kan je altijd mailen naar info@luchtreinigerblog.nl.