Luchtreiniger met HEPA filter

In dit artikel alle must have informatie over de luchtreiniger met hepa filter. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij aankoop. Ook vertellen we jou bij welke webshops we aanraden dit product kan kopen. 

Wat is een HEPA filter? 

Een HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air) is een geplooid apparaat dat deeltjes uit de omringende lucht kan verwijderen. Een aantal apparaten maakt gebruik van deze filters, zoals luchtreinigers. Deze zijn ontworpen om een ​​groot aantal deeltjes en verontreinigende stoffen uit de lucht in jouw huis te verwijderen. Er is geen federale certificering of regelgeving voor luchtreinigers met HEPA-filters.

luchtreiniger met hepa filter

Wat doen luchtreinigers met HEPA-luchtfilters?

Luchtreinigers met HEPA-filters verwijderen kleine deeltjes van stof, schimmels, pollen, bacteriën, virussen en meer uit de lucht. Dunne glasvezels zijn willekeurig gerangschikt in een dicht, papierachtig materiaal dat in plooien wordt gevouwen om het filter te creëren.

Terwijl luchtdeeltjes door deze filters gaan, worden verontreinigende stoffen gevangen in de vezels. Als grotere deeltjes aan het filter blijven kleven, zorgen ze ervoor dat andere kleinere deeltjes er niet doorheen gaan. Een luchtreiniger met HEPA-filter kan deeltjes zo klein als 0,3 micron opvangen. Ter referentie: het kleinste wat het menselijk oog kan zien is 25 micron en een haarlok heeft een diameter tussen 17 en 180 micron.

Wanneer ze in filtersystemen zoals luchtreinigers worden geplaatst, kunnen HEPA-filters 99,97 procent van de deeltjes uit de lucht verwijderen. Deze filters werden aanvankelijk gebruikt in kerncentrales, maar een groot aantal nieuwe apparaten gebruiken deze technologie in producten die kunnen helpen de lucht in jouw huis te zuiveren. Zeker tijdens de corona pandemie is dit een perfect apparaat. Corona deeltjes worden namelijk ook uit de lucht gehaald. 

Soorten HEPA-filters

Er zijn veel soorten luchtfilters en luchtzuiveringsapparaten met HEPA filter beschikbaar voor thuisgebruik. HEPA-filters kunnen worden gebruikt in reinigingsapparatuur, luchtfilters, draagbare luchtreinigers, ventilatorsystemen voor het hele huis, verwarmings- en koelunits en meer. Het doel is om kleine deeltjes uit de lucht te filteren terwijl deze door de apparaten gaan. 

Alternatieven luchtreiniger met HEPA filter 

Luchtreinigers met HEPA-filters zijn niet de enige manier om dit te doen, maar ze worden erkend als zeer effectief en filteren enkele van de kleinste deeltjes uit de lucht. Andere voorbeelden van filters zijn:

Ultra-HEPA-filters of ULPA-filters. Deze kunnen tot 99,999 procent van de deeltjes van 0,3 micron of kleiner opvangen.

Elektrostatische filters. Deze vangen deeltjes op met behulp van een kleine statische lading, waardoor de deeltjes aan het filter blijven plakken.

Elektrostatische stofvangers. Deze filters gebruiken metalen platen of draden om deeltjes met een tegengestelde lading aan te trekken. Ze kunnen vaak worden gewassen en opnieuw worden gebruikt.

ionisatie. Deze filters zijn afhankelijk van een kleine lading die een magnetische aantrekkingskracht uitstraalt op deeltjes in de lucht. Dit type filtratie kan ozongassen vrijgeven en kan irritatie veroorzaken bij mensen met aandoeningen van de luchtwegen.

Kortom, er zijn een aantal alternatieven voor de luchtreiniger met HEPA filter. 

luchtreiniger hepa filter

Hoe we HEPA-luchtreinigers hebben gekozen

Er zijn zoveel opties als het gaat om het reinigen van de lucht in huis. De keuzes kunnen overweldigend worden. Hoewel de EPA bepaalde soorten luchtfilters niet certificeert of aanbeveelt, biedt het bureau wel advies voor het selecteren van de juiste producten. 

Grootte doet er toe. Zoek naar luchtreinigers met HEPA-filters die zijn ontworpen voor de grootte van de kamer waarin jij deze probeert te gebruiken. 

Vermijd luchtreinigers met HEPA filters die ozon genereren. Ozon is een gas dat vrijkomt bij sommige luchtzuiveringsprocessen. Hoewel ozongas bedoeld is om de lucht te reinigen en te zuiveren, wordt het ook beschouwd als een verontreinigende stof die bij inademing irritatie en schade aan de longen kan veroorzaken. Luchtreinigers die ozon gebruiken, zijn over het algemeen bedoeld voor ruimtes die op het moment van gebruik onbewoond zijn. Ze zijn niet bedoeld voor gebruik in besloten ruimtes wanneer jij aanwezig bent. 

Prijzen luchtreiniger met HEPA filter

De prijs van een luchtreiniger met HEPA filter hangt af van de grootte, functies en hoe goed deze de lucht filtert. Prijzen kunnen variëren van 100 euro tot duizenden. Op de meeste handelssites kan jij jouw zoekopdracht aanpassen op filtering en prijsklasse om het model te vinden dat het beste bij jouw behoeften en budget. Wat de beste luchtreiniger met HEPA filter is verschilt namelijk per persoon, per huis, en per behoefte. 

Luchtreiniger met HEPA filter kopen

Een luchtreiniger met HEPA filter kopen raden wij aan te doen bij een van de volgende webshops. Dit vinden wij de beste webshops:

hepa filter luchtreiniger

Luchtreiniger met ionisator en HEPA filter

Er zijn ook luchtreinigers met HEPA filter en een ionisator. Een ionisator produceert een stroom van geladen deeltjes. Dit noemen we ook wel een ionenstroom. Dit zorgt ervoor dat de fijnstofdeeltjes in de lucht worden neergeslagen. Vooral bij astma kan een luchtreiniger met ionisator en HEPA filter helpen.  

Vragen over HEPA filters? 

Voor vragen over HEPA filters of de beste luchtreinigers kan je altijd mailen naar info@luchtreinigerblog.nl.